Skip to main content

Digitale nalatenschap

Tegenwoordig hebben veel mensen verschillende online profielen en accounts.  Bijvoorbeeld op Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, Pinterest en andere sociale netwerken. Maar ook accounts bij websites zoals marktplaats, consumentenbond, anwb en webshops waar bestellingen alleen gedaan kunnen worden na het aanmaken van een account.

Wat wilt u met deze profielen en accounts na uw overlijden? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Alles verwijderen. U kiest er dan voor dat na uw overlijden uw digitale profielen en accounts verwijderd worden. Hiervoor moeten de nabestaanden wel de inloggegevens hebben van alle profielen/accounts of hierover kunnen beschikken via een speciale website of app.

  • Kiezen voor een herdenkingsstatus. Er kom dan een speciale melding te staan op een profiel dat de betreffende persoon is overleden. Een profiel/account met een herdenkingsstatus kan geen nieuwe vriendschapsverzoeken meer accepteren, de profielinformatie wordt verwijderd en alleen bestaande vrienden kunnen nog iets op de tijdlijn plaatsen.

  • Uw profielen laten voortbestaan. U blijft dan online voortleven maar uw nabestaanden krijgen dan bijvoorbeeld elk jaar een melding van Facebook dat u jarig bent.

Opzeggen en/of naamswijziging van abonnementen, contracten en accounts:

Via het Memorum Nabestaandenloket kunnen nabestaanden heel eenvoudig lidmaatschappen opzeggen en wijzigingen doorgeven aan o.a. instanties, banken, verzekeraars, bedrijven, verenigingen en social media. Meer informatie vindt u op de uitvaart – nazorg.

U kunt ook per profiel of account kiezen wat u wilt.

Net als bij een fysieke nalatenschap, kunt u ook uw digitale nalatenschap regelen bij een notaris. Dit kan in de vorm van een social media testament of een digitale kluis. Uw notaris kan u hierover informeren.

Als u niets regelt, krijgt u online het eeuwige leven. Wilt u dat?